Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Festival Borštnikovo srečanje — Arhiv 2010 - 2016

Žirija za Borštnikov prstan

Janez Hočevar

Gledališki in filmski igralec ter pedagog. Študij dramske igre je opravil na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani (danes AGRFT UL). Že v času študija je sodeloval v predstavah Slovenskega mladinskega gledališča in Odra 57. V letih 1966–1974 je bil član ansambla SNG Drama Ljubljana, nato pa svobodni umetnik. Od leta 1992 je redni profesor za dramsko igro na AGRFT UL. Še zmeraj redno sodeluje s televizijo, sodeloval je v mnogih filmih in bil nekaj let reden gost v Mestnem gledališču ljubljanskem. V svojem obširnem gledališkem, televizijskem in filmskem opusu je ustvaril številne prepričljive igralske like. Poleg mnogih drugih nagrad je leta 2010 za svoje življenjsko delo prejel Borštnikov prstan.
 

Mojca Jan Zoran

Gledališka kritičarka, teoretičarka in esejistka, kustodinja, avtorica radijskih dram. Diplomirana filozofinja in literarna komparativistka z magisterijem iz filozofije ter specialistka menedžmenta. Delovala je kot samozaposlena na področju kulture, bila zaposlena na Ministrstvu za kulturo kot strokovna svetovalka za področje uprizoritvene dejavnosti in za sistemske zadeve na področju kulture. Od avgusta 2014 je direktorica Slovenskega gledališkega inštituta. Napisala je več deset radijskih dram, objavila več kot sto recenzij gledaliških predstav ter več deset strokovnih razprav in esejev o gledališču. Sodelovala je v žirijah domačih in mednarodnih gledaliških festivalov in bila selektorica več lutkovnih festivalov
 

Vinko Möderndorfer

Režiser, scenarist, dramatik, pesnik in esejist. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomiral iz gledališke in radijske režije, nato pa pričel z umetniškim vodenjem Gledališča Glej. Delo režiserja je nadaljeval v raznih slovenskih gledališčih, kjer je zrežiral okoli sto predstav, hkrati pa tudi kot radijski, filmski in televizijski režiser. Leta 2003 je postal docent gledališke režije. Vzporedno objavlja dela s področja proze, poezije, dramatike; v svojih strokovnih razmišljanjih pa se loteva tudi teorije gledališča. Za svoje delo – tako režisersko kot literarno – je prejel številne nagrade.
 

Alja Predan

Dramaturginja, prevajalka in teatrologinja. Med drugim je bila umetniški vodja PDG v Novi Gorici, dramaturginja v MGL, vodja gledališkoplesnega programa v Cankarjevem domu, od leta 2009 vodi Festival Borštnikovo srečanje. Kot urednica Knjižnice MGL je izdala trideset knjig s področja teorije in zgodovine drame in gledališča. Sodelovala je v žirijah domačih in mednarodnih gledaliških festivalov. Bila je kuratorka slovenskega fokusa na 7. festivalu sodobne drame v Budimpešti in kuratorka slovenskega fokusa na 6. festivalu sodobne drame v Bratislavi. Je članica Društva prevajalcev Slovenije, podpredsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter članica ITI Slovenija in ZDUS. Leta 2012 je prejela Glazerjevo listino za delo na področju kulture v mestu Maribor.
 

Metod Pevec

Scenarist, pisatelj in filmski režiser. Na Filozofski fakulteti UL je diplomiral na oddelkih za filozofijo
in primerjalno književnost. Preden se je popolnoma posvetil filmu, je več kot desetletje delal kot
gledališki kritik in novinar v uredništvih kulturnih in literarnih oddaj na Radiu Slovenija. Kot igralec
je nastopil v številnih slovenskih in jugoslovanskih filmih, najvidnejša je glavna vloga v filmu Nasvidenje
v naslednji vojni. Poleg filmskih scenarijev je avtor romanov (mdr. Teža neba, Večer v Dubrovniku, Marija
Ana), kratkih zgodb in radijskih iger. V zadnjih letih je posnel več odmevnih celovečernih filmov (mdr.
Vaje v objemu (2012), Lahko noč, gospodična (2010), Pod njenim oknom (2003)) in vrsto dokumentarcev;
za enega izmed njih, Aleksandrinke (2011), je prejel nagrado Prešernovega sklada (2013).