Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Festival Borštnikovo srečanje — Arhiv 2010 - 2016

Strokovna žirija

Jasen Boko

Publicist, dramaturg in teatrolog. Trenutno je v. d. direktor Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. V dvajsetih letih dramskega ustvarjanja je napisal več kot dvajset dram, ki so bile uprizorjene na hrvaških, slovenskih in srbskih profesionalnih odrih, za svoje delo pa je prejel več nagrad. Predava na Filozofski fakulteti v Splitu; kot dramaturg je sodeloval pri več kot dvajsetih uprizoritvah na Hrvaškem in v Sloveniji; je tudi prevajalec iz angleškega jezika. Objavil je več strokovnih knjig ter bil selektor in član strokovnih žirij različnih festivalov. Kot predsednik International Playwrights' Foruma (ITI UNESCO) se udeležuje različnih mednarodnih simpozijev (Tampere, Moskva, Berlin, Frankfurt, Lublin, New Delhi, Manila ...), organiziral pa je tudi prvi mednarodni simpozij o ambientalnem gledališču v okviru Dubrovniških poletnih iger.
 

Tomasz Kubikowski

Dramaturg, prevajalec in teatrolog. V Nacionalnem gledališču v Varšavi dela kot pomočnik umetniškega direktorja in dramaturg. Je profesor na Gledališki akademiji v Varšavi, pa tudi gostujoči profesor na varšavski Glasbeni akademiji, na Univerzi Stefana Wyszynskega in Univerzi v Richmondu, Virginia, ZDA; je direktor bienalnega festivala Srečanje narodnih gledališč. Bil je selektor in član žirije na različnih poljskih in mednarodnih festivalih. Je avtor knjig o performativni teoriji Siedem bytów teatralnych (1994) in Reguła Nibelunga (2004), piše eseje, kritike, reportaže, ki jih objavlja večinoma v strokovnih revijah (npr. Odra, Dialog, Teatr, Didaskalia).
 

Barbara Orel

Gledališka teoretičarka in kritičarka. Je izredna profesorica za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti ter vodja raziskovalne skupine na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Kot raziskovalka sodeluje v mednarodnih projektih, med njimi z delovno skupino Theatrical Event (pri International Federation for Theatre Research). V zadnjem času objavlja predvsem v znanstvenih publikacijah. Napisala je knjigo Igra v igri (2003), uredila Scenske umetnosti in politike predstavljanja (2008) in souredila monografijo Hibridni prostori umetnosti (2012). Bila je tudi selektorica nacionalnih gledaliških festivalov Teden slovenske drame (2006–07) in Festivala Borštnikovo srečanje (2008–09).
 

Tea Rogelj

Dramaturginja in kustosinja. Od leta 1995 do 2010 je bila članica SNG Nova Gorica – kot dramaturginja in asistentka režiserja je sodelovala pri več kot tridesetih uprizoritvah, urejala gledališke liste in dvojezične kataloge Mozaik/Mosaico, sodelovala z Evropsko gledališko konvencijo (ETC) itn.  Od leta 2010 dela kot kustosinja v Slovenskem gledališkem muzeju. V letih 2010 in 2011 je sodelovala pri mednarodnem projektu TACE, leta 2012 pa bila kustosinja razstave Alenka Bartl, kostumografka (zanjo je prejela bršljanov venec). Je članica IO Združenja dramskih umetnikov Slovenije, IO ITI in Slovenskega muzejskega društva ter podpredsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.
 

Petra Vidali

Publicistka in gledališka kritičarka. Po diplomi iz primerjalne književnosti in sociologije kulture je pričela pisati gledališke kritike ter sodelovati kot članica različnih strokovnih žirij. Gledališke kritike je pisala predvsem za dnevnik Večer, literarne pa tudi za specializirane literarne revije. Za svoje delo je prejela Glazerjevo listino (2004) in Stritarjevo nagrado za kritiško pero (1999). Je urednica kulturne redakcije pri dnevniku Večer in knjižna urednica pri založbi Litera, kjer skrbi za zbirko sodobne prevodne proze Babilon in "estetsko prebojno" zbirko Nova znamenja.