Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Festival Borštnikovo srečanje — Arhiv 2010 - 2016

Senzorialni gledališki jezik

Barbara Pia Jenič

Senzorialni gledališki jezik vključuje posebnosti, kot so interaktivnost publike, multisenzorna percepcija ter mednarodno in medkulturno razumljive vsebine. Predstavljen je na primeru gledališča Senzorium, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, v slovenskem prostoru pa deluje od leta 1996. Prispevek predstavi značilnosti senzorialnega gledališča s pomočjo razlikovanja med njim in sorodnimi praksami, ki jih je v Sloveniji predstavil Teatro de los sentidos iz Barcelone (v režiji Enriqueja Vargasa na festivalu Exodos leta 1996), poišče njihove predhodnike v zgodovini scenskih umetnosti in jih umesti v kontekst evropskega gledališča.  

 

Barbara Pia Jenič, igralka, režiserka in producentka, pri svojem delu izhaja iz Teatra de los sentidos iz Barcelone, kjer je kot igralka v osmih letih (1996–2004) sodelovala v več kot 300 ponovitvah različnih predstav na pomembnejših evropskih gledaliških festivalih. Je soustanoviteljica zavoda Senzorium, ki je pionir senzorialnega gledališča v Sloveniji. Po dvajsetih letih raziskovanja senzorialnega gledališkega jezika je v okviru magistrske naloge na programu Oblike govora na AGRFT utemeljila metodologijo senzorialnega gledališča in njegov razvoj v Sloveniji.