Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Festival Borštnikovo srečanje — Arhiv 2010 - 2016

Gremo na Borštnika!

Na sporedu:

  • Ponedeljek, 20.07.2015 ob 12:04  

Razstava in e-razstava ob 50. obletnici festivala

"Maribor naj bi bil torej vsako jesen prizorišče trgatve slovenske gledališke kulture," je pred pol stoletja zapisal Fran Žižek, takratni ravnatelj mariborske Drame, zaslužen za to, da je Teden slovenskih gledališč (od leta 1970 Borštnikovo srečanje, od leta 2009 Festival Borštnikovo srečanje) dobil domicil prav v Mariboru.

Ta "trgatev" je v štajerski prestolnici postala tradicionalna, festival je postal nepogrešljiv del Maribora, kakor je tudi Maribor (njegovi gledališče, ulice, trgi in druga prizorišča, ki v času festivala zaživijo, gostilne, v katerih se nastopajoči in gledalci zbirajo po predstavah, predvsem pa zvesto mariborsko občinstvo) postal nepogrešljiv del festivala.

Z razstavo – s skupnimi močmi jo pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Muzej narodne osvoboditve Maribor in SNG Maribor (Festival Borštnikovo srečanje) v sodelovanju s slovenskimi gledališči, AGRFT in Zgodovinskim arhivom Celje (pri e-razstavi sta naša partnerja še zavod Novi Zato. in RTV Slovenija – Radio Slovenija)) – se želimo pokloniti častitljivemu jubileju, izpostaviti najboljše uprizoritve festivala (ki so zaznamovale čas in bile od časa zaznamovane), pokukati v njegovo zaodrje ter zaploskati tudi publiki, brez katere gledališča ni bilo, ni in ga ne bo. Skupaj z vami bi se radi spomnili, kaj se je že zgodilo v Mariboru tistega leta, ko smo na Borštniku gledali …kaj že?; se sprehodili skozi galerijo "cveta slovenskih igralcev", dosedanjih petinštiridesetih dobitnic in dobitnikov Borštnikovega prstana, obudili spomin na njihove vloge, podobo, glas (ta del razstave bo dostopen tudi na spletni strani sigledal.org ter na spletnih straneh sodelujočih ustanov); prisluhnili pričevalcem, tako tistim, ki so Borštnikovo srečanje soustvarjali (bodisi kot njegovi snovalci ali kot nepogrešljivo osebje v zakulisju), kot tistim, ki so ga redno spremljali …

Razstava Gremo na Borštnika in e-razstava Dobitniki Borštnikovega prstana 1970–2014 bosta na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Prispevke za katalog razstave so napisali Nika Arhar, Blaž Lukan, Matej Bogataj, Zala Dobovšek, Tone Partljič in Ana Perne.

Razstavo bomo odprli 15. oktobra 2015 ob 18.00 v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

 

Vodja projekta: mag. Tea Rogelj (SLOGI) • Avtorice razstave: mag. Tea Rogelj (SLOGI), Ana Perne (SLOGI), Andreja Kaučič (MNOM) • Avtorica e-razstave: Ana Perne (SLOGI) • Oblikovalec razstave in kataloga: Uroš Lehner • Urednika kataloga razstave: mag. Tea Rogelj (SLOGI) in Vili Ravnjak (Drama SNG Maribor)